måndag 13 juni 2011

Back to the woods!


Äntligen är jag tillbaka i skogen efter en lång vårtermin på universitetet. Har verkligen längtat efter årets inventeringssäsong, och det blir hela sommaren och hösten ute till skogs för min del, tills snön åter kommer tillbaka. Då jag utför inventering av naturvårdskogar får jag vandra omkring i en hel del fina skogar, inga raka tallar på rad här inte!

Säsongen kunde inte ha börjat bättre, redan första skogen jag klev in i var en uppenbar nyckelbiotop med en massa gamla lövträd som björkar, aspar och sälgar (tyvärr får vi inte så många fler spännande träd i de norrländska skogarna), de flesta beklädda med lavar som antingen är signalarter eller rent av rödlistade. Signalarter, precis som namnet antyder, signalerar om att skogen har höga naturvärden. Förutom gamla fina lövträd, fanns även rätt gamla barrträd och en hel del död ved, både liggande och stående i backen. På en av träden satt den här lilla filurenJag tror att det är en pärluggla men då jag är långt ifrån en fågelexpert vågar jag inte lova 100 procent att det verkligen är rätt art, så rätta mig gott folk om jag har fel, men fin var den minsann, satt där på sin gren och bara stirrade nyfiket och följde en med blicken vart man än gick. Förutom den fina ugglan träffade jag även på en tjädermamma och hennes små kycklingar.Tyvärr smet alla kycklingarna åt var sitt håll och jag hade inte en chans med kameran, endast mamma tjäder höll sig i närheten och försökte förgäves skrämma iväg mig. Bara en liten bit längre in i skogen flög hackspettarna fram och tillbaka och oroade sig över sina små barn i trädet då jag kom stampandes, tyvärr blev det inga bilder då hackspettarna omöjligt kunde sitta still, de bara flög omkring mig och sa åt mig att ge sig iväg, så jag gjorde det..

På väg tillbaka till bilen stötte jag på den här krabaten, en mycket fin skogsödla som gärna ställde upp som fotomodell och här har ni resultatetNu när jag är i skogen så mycket tänkte jag starta igång en liten skogsekologi skola i form av korta videoklipp under sommaren, så håll utkik under antingen juli eller augusti månad om du är intresserad!

Nu ska jag krypa ner under täcket och sova. Imorgon väntar ännu en dag i skogen, vi får se vilka djurmöten den kommer att erbjuda. Jag hoppas på björn..

Ha det gott alla!

/ Paulina

4 kommentarer:

 1. Du skriver på det sättet att man vill flytta till skogen. Det är så härligt och romantiskt.
  Joanna

  SvaraRadera
 2. Du måste känna dig som Snövit bland de alla djuren.
  Igen Joanna

  SvaraRadera
 3. Vart i Sverige befinner du dig?

  SvaraRadera
 4. Ja man behöver inte så mycket för lyckan, en skog och lite djur räcker gott och väl för mig. Befinner mig runt omkring Sorsele i Västerbotten
  / Paulina

  SvaraRadera