tisdag 21 juni 2011

Ugglebarn och krokiga tallar

De senaste två dagarna ute i skogen kan sammanfattas med regn, regn och åter regn. Man får en känsla av att hösten redan är här, vem vet imorgon när jag vaknar kanske frosten kommer att ligga på den nyklippta camping gräsmattan.. jag skulle inte bli förvånad i alla fall. Vanligtvis hör jag till skaran som älskar regn, men när vattnet slutligen tränger igenom regnkläderna och det är omöjligt att ta kort på grund av att linsen bara immar igen, då får regnet ge sig faktiskt. Trots linsproblem har jag ändå en hel del fina bilder jag tänkte dela med mig, främst på alla fantastiska djur som jag stött på.Även fast älgen är rätt så vanlig i våra skogar är mötet med detta djur alltid mycket speciellt.Ugglorna måste vara överlyckliga i år för det kryllar av små sorkar vart jag än rör mig i skogen, har redan tappat räkningen på hur många jag nästan trampat på, den här lilla skogssorken som lyckades hamna på bild smet in i ett litet hål utan någon bakväg, rädd och ihopkrupen satt den väl där och väntade på att bli uppäten, tur för den att jag är vegetarian ;)

På tal om ugglor så hittade jag tre st ugglebarn på campingen till min stora förtjusning! vilken art har jag ingen koll på, de var gråaktiga och svarta runt sina stora ögon så har vi en uggleexpert bland läsarna blir jag mycket glad! Bilden är tyvärr inte den bästa men men, bevis på att jag inte hittar på bara!Träffade på en tretåig hackspett i dag, tyvärr var den alldeles för snabb för kameran, men förhoppningsvis ska jag få stöta på fler av dem som är mer fotovilliga.
Förutom djuren lyckas jag hitta en hel del spännande arter av svampar och lavar, en del fungerar som signalarter och andra finns med på rödlistan. Bilden här nedan föreställer en blodticka som signalerar om höga naturvärden om den växer på en granlåga, svampen indikerar ett gammalt granskogsekosystemPå nästa bild ser ni en stor aspticka och växer, som namnet skvallrar om, på gamla aspar. Ibland kan den förväxlas med aspticka, det finns alltså "aspticka" och "stor aspticka" men medan "asptickan växer med undersidan snett uppåt och påminner om en grisnäsa växer "stor aspticka" rakt ut som på bilden härTrots regnet idag har jag fått besöka fantastiska skogar, en befanns sig på en väldigt klippig och blockrik mark och bestod av gamla krokiga tallar som såg ut att vara åtminstone 300 år, många var säkert äldre än så, tyvärr svek kameran just i detta skede men jag hann knäppa i alla fall någon bild på dessa häftiga träd. De får en att känna sig rätt liten och betydelselös med tanke på hur länge de har stått där..Nästa vecka kommer fler bilder från skogen!

Ha en riktigt härlig midsommar allihop.
Kram

/ Paulina

2 kommentarer:

  1. Riktigt härliga skogsbilder du visar oss så jag börjar längta bort från stan..
    Ha en fin midsommar! Kram/Raya

    SvaraRadera
  2. Härligt att jag kan locka ut till skogs med bilderna!

    SvaraRadera