onsdag 9 november 2011

Kantarellstuvning i höstmörkret



Har haft turen att stöta på en hel del kantareller den senaste veckan på mina turer i skogen. Snön dröjjer och svmaparna fortsätter att ploppa upp ur jorden, därför tänkte jag dela med mig av mitt recept på en utsökt kanterallstuvning, både gula kantareller och trattisar funkar fint:


Hacka svampen och förväll (ca 500 g)
Tillsätt en gul hackad lök och lägg i en stor klick smör i pannan
Stek under omrörning en liten stund och tillsätt en matsked vetemjöl
Rör ut mjölet och tillsätt matgrädde, själv använder jag soyagrädde
Peppra ordentligt och häll i en skvätt soya för att ge stuvningen sälta och en ljuvlig färg, gillar man vitlök kan en klyfta pressas i för att sätta det där lilla extra på stuvningen
Rör om på svag värme en kort stund och Taadaa! Stuvningen färdig!




Stuningen kan användas till allt möjligt. En favorit är toast med stuvning och några skivor Västerbottensost, eller varför inte göra det lite extra fint en kväll och göra cannelloni på färsk pasta. Vill man inte göra egen pastadeg fungerar lasagneplattor. Tillred då en tomatsås som du kryddar efter egen smak. Rulla in stuvningen i pastan och lägg i en form där du hällt lite av tomatsåsen i botten, häll sedan resten av tomatsåsen över cannellonin och riv lite ost på toppen. Smakar fantastiskt!

Eller stek lite pannkakor och som du sedan fyller med stuvningen och vips så har du jätte goda crepes.

Har du några andra tips på vad man kan hitta på en nyplockad skörd av kantareller så dela gärna med dig!

ta hand om er alla

/ Paulina

3 kommentarer:

  1. Jag har inte ätit kött på många många år så jag brukar äta mina gula kantareller i pyttipanna. Jag byter helt enkelt ut köttet mot kantareller, DET är vardagslyx för mig.

    SvaraRadera
  2. Ååh tack för tipset! Är själv vegetarian så jag ska nog testa och göra pyttipanna på kantareller!

    SvaraRadera
  3. Härliga recept och tips. Det var fantastiskt svampår i år, har aldrig sett så många trattisar förut! Jag brukar också använda soja till svamp, passar väldigt bra. Och så gör jag svamppiroger...

    SvaraRadera